TABARA: O experienta formatoare pentru copii

Atunci când eşti părinte nu e deloc uşor să te decizi dacă şi când e momentul să îţi lași copiii în tabără. În timp ce micuţii se gândesc la marea evadare de acasă, la distracţia la maxim pe cont propriu, ca adult începi să-îţi facă tot felul de probleme: dacă prichindeii nu se descurcă singuri, dacă se îmbolnăvesc, dacă, dacă, dacă…. E greu să vorbeşti despre o vârstă optimă pentru a lăsa copilul singur în tabără şi sigur că aceasta depinde de personalitatea copilului şi de nivelul lui de independenţă. Adesea însă, copiii sunt mai pregătiţi decât par pentru o deplasare „pe cont propriu”, iar temerile – mai mult sau mai puţin fondate – sunt în principal ale adulţilor.

Aşa că, dacă ai îndolieli în privinţa condiţiilor de cazare şi a meniului acestea pot fi înlăturate foarte uşor. E suficient să te interesezi direct la organizator sau la grădiniţă, şcoală organizatoare şi să ceri toate aceste informaţii. Află ce profesori îi vor însoţi pe copii în tabără şi ce fel de persoane sunt (de exemplu, interesate, grijulii, comunicative), astfel încât să te asiguri că va fi pe mâini bune. În plus, poţi întreba alţi părinţi care şi-au trimis deja copiii cu acelaşi organizator în tabără ce părere au despre experienţa respectivă.

O porţie de educaţie şi independenţă

Copiii abia aşteaptă să relaţioneze, să se distreze împreună, să facă şotii şi, de ce nu, să înveţe lucruri noi unii de la ceilalţi. De aceea, este important de aflat care va fi programul zilnic în tabără, ce activităţi va face şi cât de des. Vestea bună este că, luându-se cu alţi copii, ar putea să facă lucruri pe care acasă le refuză. De pildă, să-şi schimbe lenjeria de corp zilnic, să alerge şi să facă mişcare sau pur şi simplu să se spele pe mâini înainte de fiecare masă. Departe de casă va învăţa să ia decizii, să fie pe cont propriu şi să se adapteze la noul mediu.

Un bagaj pe măsura celui mic

În funcţie de destinaţia aleasă, de anotimp şi de informaţiile de la meteo, părinţii trebuie să adapteze bagajul copilului. Dacă merge la mare, nu uita de costumul de baie şi cearceaful de plajă, dacă pleacă la munte de haina de ploaie şi bocanci. Ca să nu-i îngreunezi inutil bagajul, pune mâna pe creion şi calculează câte zile va sta şi de câte haine are nevoie. Nu-l burduşi cu lucruri inutile şi nici nu-i da cele mai  preţioase haine, le-ar putea rătăci sau strica în joacă.
în definitiv, de ce nu ţi-ai lua şi tu o pauză de la meseria de părinte, în timpul în care copilul este în tabără? Meriţi câteva zile liniştite pentru a te odihni, pentru a petrece mai mult timp cu partenerul tău şi pentru a-ţi încărca bateriile. Aşa că beneficiul unei tabere poate fi dublu şi binevenit, atât pentru copii cât şi pentru părinţi!

Se apropie vacanta de vara si inscrierile la taberele de vara SPANDO au inceput: www.tabere-spando.ro

munca noastra se bazeaza pe increderea copiilor si a parintilor in noi

Tabere sunt încercarea de a crea un parteneriat cu părinţi cu privire la dezvoltarea sanatoasa a copilului lor. Părinţii acorda încredere în ceea ce facem şi au informaţii valoroase  despre copilul lor. În cazul în care  avem ocazia să întâlnim părinţii sau sa vorbim cu ei în timpul sesiunii de tabara, este important să aratăm un interes real în preocupările lor şi sa discutam despre moduri de a ajuta copilul lor sa aiba o experienţă de succes de tabără.

(Connie C Coutellier & Kathleen Henchey- „Camp is for camper”/ pag.14-15)